Verdens bedste fodboldspiller er død

25/11/2020

Den argentinske fodboldlegende Diego Maradona er død. Diego Amando Maradona døde af et hjerteanfald. Han blev 60 år.

Et sidste farvel nåede Diego Maradona selv at sige til de mange fodboldelskere, der forgudede den uforlignelige boldkundster, i et af de sidste interviews inden sin død, da han før sin 60 års fødselsag den 30. oktober talte med det franske medie France Football.

– Jeg er glad for, at jeg med bolden har bragt glæde til folk. Det er det, der gør mig mest stolt.

I nekrologen skriver DR.dk at Diego Maradona allerede fik sin debut på førsteholdet som 15-årig i Argentinos Juniors, og blot et år senere, i 1977, kom debuten på Argentinas landshold.

I 1979 var han med til at vinde det første VM for ungdomslandshold, hvor han også blev kåret til turneringens bedste spiller. Han blev topscorer i den argentinske liga og spillede flere fremragende kampe på Argentinas A-landshold. Sidst på året blev han kåret til Sydamerikas bedste spiller.

I 1981 skiftede Maradona til den argentinske storklub Boca Juniors, og i 1982 blev han købt af mægtige FC Barcelona. Diegos ophold i FC Barcelona blev ikke den forventede succes, og i sæsonen 1983/1984 var han desuden ude i flere måneder på grund af en brækket ankel.

I 1984 begyndte det at gå Diegos vej igen. Han blev købt af Napoli, som betalte op mod 80 millioner kroner for ham. Den lille argentiner førte klubben til frem til mesterskabet i både 1987 og 1990 og en sejr i UEFA Cuppen i 1989, og han skabte en stemning i storbyen, der aldrig havde været tidligere.

For masser af fattige napolitanere var han en frelser, der gav dem en bedre hverdag, og derfor glemmer de ham aldrig.

Også på det argentinske landshold fik han massiv succes. Argentinas landshold anno 1986 var ret ordinært – hvis man lige ser bort fra Diego Maradona. Og lige præcis under slutrunden i Mexico ramte han med anførerbindet på armen sit absolutte topniveau.

Han scorede fem mål undervejs, tryllede og imponerede, gik forrest i alle kampe og endte med at sikre Argentina den anden og foreløbig sidste VM-titel.

Herefter begyndte nedturen. I 1991 blev Diego Maradona testet positiv for brug af kokain og fik 15 måneders karantæne. Han forsøgte undervejs at få gang i klubkarrieren igen, men i 1997 røg han igen i dopingfælden, og så var karrieren endegyldigt forbi.

Som fodboldspiller vil Diego Maradona alligevel blive husket som Verdens bedste fodboldspiller.

P